ESPA Banner DYPA Banner

MySync

Κονταξάκης Μιχάλης-Κλασική Κιθάρα

Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική σε ηλικία 7 ετών. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με το Βασίλη Μαστοράκη και στο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά στην τάξη του Κώστα Κοτσιώλη από την οποία

αποφοίτησε το 1998 παίρνοντας το δίπλωμά του με “άριστα παμψηφεί” και διάκριση. Παρακολούθησε στη συνέχεια μεταδιπλωματικό κύκλο σπουδών στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με καθηγητή τον Κώστα Κοτσιώλη τον οποίο ολοκλήρωσε το 2000. Ταυτόχρονα σπούδασε στο πανεπιστήμιο “Robert Schumann” στο Düsseldorf με τον Joaquín Clerch. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2002 και το μεταπτυχιακό του (Konzertexamen) το2004 στο ίδιο πανεπιστήμιο με την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία. Από το 1993 έως το 2000 παρακολούθησε κατά καιρούς μαθήματα-σεμινάρια από πολυάριθμους σολίστες και καθηγητές διεθνούς φήμης συμπεριλαμβανομένων των: Leo Brouwer, John Duarte, Zoran Dukic, Hubert Käppel, Carlo Marchione και Andrew York.

Η διεθνής σταδιοδρομία του ξεκίνησε μετά από συνεχόμενες επιτυχίες σε διαγωνισμούς κιθάρας. Έχει τιμηθεί με 10 βραβεία από τα οποία ξεχωρίζουν το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό του Βόλου (1998), το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό της Sinaia (Ρουμανία 2000), το 2ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό του Tychy (Πολωνία 2000) και το 2ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό της Αβάνας (Κούβα 2002). Το 2005 του απονεμήθηκε το 1ο βραβείο στον περίφημο διαγωνισμό “Francisco Tárrega” (Benicássim-Ισπανία).

Οι εμφανίσεις του στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ρουμανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Βοσνία, Κροατία …) καθώς και σε ολόκληρη την Ελλάδα συχνά προκάλεσαν εγκωμιαστικές κριτικές. Μεταξύ άλλων έχει δώσει ρεσιτάλ και έχει συμπράξει με ορχήστρες προσκεκλημένος στα διεθνή φεστιβάλ κιθάρας: Βόλου, Νάξου, Düsseldorf (Γερμανία), Gevelsberg (Γερμανία), Sinaia (Ρουμανία), Βουκουρεστίου (Ρουμανία), Las Palmas (Κανάρια Νησιά-Ισπανία), Sernanselle (Πορτογαλία), Φεστιβάλ Guitarmania (Λισσαβόνα-Πορτογαλία) και έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως το CCB (Centro Cultural de Belem-Λισσαβόνα), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Teatro Piccolo (Μιλάνο) και το Auditori i Palau de Congressos de Castelló (Ισπανία).

Έχει συμπράξει ως σολίστας με την ορχήστρα AUKSO (Πολωνία), τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Arad (Ρουμανία), την ορχήστρα Filarmonia das Beiras (Πορτογαλία), την Orquesta Sinfonica de Vallés (Ισπανία), την ορχήστρα Collegium Instrumentale de Valencia (Ισπανία), την Ορχήστρα της ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ενώ έχει συνεργαστεί και με την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών όπως το έργο “Estudio de ligados” του Joaquín Clerch, έργο αφιερωμένο στο Μιχάλη Κονταξάκη, το “Χορό Νο 2” και το “Στρόβιλο” (επίσης αφιερωμένο στον ίδιο) της Έφης Μαρκουλάκη.

Το 2006 ηχογράφησε για την εταιρεία NAXOS έργα των: M.M.Ponce, F.Martin, E.Krenek, F.Tárrega, A.Khachaturian, καθώς και την πρώτη εκτέλεση του έργου “Preludios de Primavera” του J.Clerch. Το 2008 ηχογράφησε σε πρώτη εκτέλεση το έργο “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” του Περικλή Κούκου βασισμένο στην ομώνυμη όπερα-μπαλέτο.

Το 2004 δημιουργεί με τον διακεκριμένο Κροάτη κιθαριστή Dejan Ivanovich το Duo Kontaxakis-Ivanovich που από τότε περιοδεύει συχνά στην Ευρώπη ερμηνεύοντας μουσική για δύο κιθάρες και έχοντας αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Ο πρώτος τους δίσκος με έργα J.S.Bach, F.Sor, M.Castelnuovo-Tedesco και J.Rodrigo κυκλοφόρησε το 2010 από την εταιρεία KSGExaudio.

Έχει διδάξει σε σεμινάρια στα πλαίσια πολλών φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και προσκεκλημένος από εκπαιδευτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως το Conservatorio Superior de La Coruña, το Conservatorio de Caldas da Rainha και το ινστιτούτο “Jean Piaget” της Λισσαβόνας.

Σήμερα ζει και διδάσκει κιθάρα στην Αθήνα.

Subscribe for updates.

Λάβετε στο mail σας τα νέα και τις εκδηλώσεις του ωδείου

    Tο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας είναι ένα από τα αξιολογότερα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, ένα ωδείο με σύγχρονους προσανατολισμούς και εκπαιδευτικά συστήματα, ένα σχολείο με υψηλή στάθμη παρεχομένων σπουδών, στο οποίο λειτουργούν όλα τα τμήματα και oι σχολές.

    Social Media