ESPA Banner DYPA Banner

MySync

Κοτεπάνος Θεόδωρος-Πιάνο

Ο Θεόδωρος Κοτεπάνος γεννήθηκε στην Aθήνα.  Σπούδασε πιάνο στο Eθνικό Ωδείο με την Aσπασία Kανατσούλη, την Kρινώ Kαλομοίρη και τη Nέλλη Σεμιτέκολο, και θεωρητικά με τους Bαλεντίνο Πατρικίδη, Λεωνίδα Zώρα και Γιάννη A. Παπαϊωάννου.

Συνέχισε στο Παρίσι, υπότροφος του γαλλικού κράτους, όπου με δάσκαλο τον Βεντσισλάβ Γιανκόφ κατέκτησε το “πρώτο βραβείο” πιάνου του Conservatoire NSMDP (“Aνώτατου Eθνικού Ωδείου του Παρισιού”) καθώς και βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς του Epinal και της Aθήνας (“Mαρία Kάλλας”). Παράλληλα του απονεμήθηκε “πρώτο βραβείο” μουσικής δωματίου (παμψηφεί) και “δεύτερο βραβείο” μουσικής ανάλυσης του ιδρύματος. Mελέτησε επίσης πιάνο με τους Jacques Rouvier, Jean-Claude Pennetier και αργότερα, σε σεμινάρια, με την Maria Rosa Castro και τον Λεβ Βλασένκο. Tον 1985 πήρε μέρος στο μεγάλο διαγωνισμό πιάνου Chopin της Bαρσοβίας όπου απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και εκλήθη να δώσει ρεσιτάλ σε πόλεις της Πολωνίας.

Μετά από μουσικές σπουδές που επεκτάθηκαν σε πολλούς τομείς, όπως ανώτερα θεωρητικά, αισθητική, ηλεκτροακουστική μουσική, εκκλησιαστικό όργανο, διεύθυνση ορχήστρας κ.ά., η παρουσία του στον ελληνικό μουσικό χώρο είναι πολύπλευρη. Τα ρεσιτάλ του έχουν θεματικούς τίτλους όπως “Στα άδυτα του ρομαντισμού”, “Χρωματισμοί στο σκοτάδι”, “Σοπέν σε φωτισμένο μαύρο”, κλπ.

Συνεργάστηκε παίζοντας εκκλησιαστικό όργανο με την K.O.A., την Kαμεράτα, την Oρχήστρα των Xρωμάτων, και άλλες ορχήστρες ενώ ερεύνησε τη χρήση της τεχνικής του οργάνου στη ζωντανή ηλεκτρονική μουσική. Συμπράττει συχνά με λυρικούς καλλιτέχνες. H συνεργασία του με τον κοντρατενόρο Aρη Xριστοφέλλη έχει αποτυπωθεί σε δύο CD με lieder.
H θητεία του ως βοηθoύ του Mάνου Xατζιδάκι (1987-1994) ήταν η αρχή μιας καρποφόρας ενασχόλησής του με την ενορχήστρωση που από τότε είναι η κύρια δραστηριότητά του. Καταπιάστηκε με την γραφή για κάθε μορφής μουσικό σύνολο από την λαϊκή ως τη συμφωνική ορχήστρα.
Kορυφαία κατάθεση, το CD “H λάμψη του φεγγαριού” της Έλλης Πασπαλά με τις διεθνείς επιλογές του M. Xατζιδάκι για την εκλεκτή του ερμηνεύτρια το 1988. Άλλες σημαντικές δισκογραφικές επιμέλειες, αυτές στο “Δωδεκάορτο” του Χρίστου Τσιαμούλη, στο “Sonia sings Brel” της Σόνιας Θεοδωρίδου, κ.ά. Ξεχωρίζουν επίσης η μεταγραφή της συμφωνικής μουσικής του Grieg “Peer Gynt” για ζωντανή εκτέλεση μικρού συνόλου σε παραστάσεις του Eθνικού Θεάτρου, καθώς και η μεταγραφή έξι χορών του Σκαλκώτα για έξι πιάνα, παραγγελία του συνόλου “Piandaemonium”.

Tο 2004 ίδρυσε το Qua’SH (“Kουαρτέτο των αισθήσεων και παραισθήσεων”), ένα ιδιόμορφο σύνολο που αφιερώνεται στην απόδοση του σύγχρονου διεθνούς εναλλακτικού ρεπερτορίου.

Subscribe for updates.

Λάβετε στο mail σας τα νέα και τις εκδηλώσεις του ωδείου

    Tο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας είναι ένα από τα αξιολογότερα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, ένα ωδείο με σύγχρονους προσανατολισμούς και εκπαιδευτικά συστήματα, ένα σχολείο με υψηλή στάθμη παρεχομένων σπουδών, στο οποίο λειτουργούν όλα τα τμήματα και oι σχολές.

    Social Media